Johanna Lind Bagge
Johanna Lind Bagge är certifierad, auktoriserad Cidesco-diplomerad hud-och spaterapeut samt entreprenör inom skönhet- och hälsobranschen. I hennes blogg får man följa med hemma bland familj, hundar och vänner. Allt från hundpromenader, till renovering, matlagning, jobb, resor och allt som tillhör vardagen.
Annons

Vad gör man åt pormaskar?

Hej kära vänner.

 

Vi fortsätter lite i hudvårdstemat då jag har fått frågor om hur man tar bort eller hanterar pormaskar, så här kommer några tips från mig och vad ni ska tänka på.

 

Först och främst vad är Pormaskar?

( bildkälla: steg för hälsa )

Annons

Pormaskar och porig hy börjar ofta i tonåren och kan fortsätta in i vuxen ålder. Pormaskar uppstår i tonåren på grund av att kroppen under denna period producerar extra mycket av könshormonet. Detta skapar en obalans i huden vilket leder till en överproduktion av talg som gör att huden får en fet yta. När hårsäckarna producerar för mycket talg leder det ofta till att poröppningen täpps till och det är detta som ger upphov till pormaskar.

Först och främst: Det är helt normalt att ha pormaskar och det beror inte på att din hy är oren.

Hela kroppen är täckt av porer, som hårsäckarnas, talgkörtlarna och svettkörtlarnas öppningar kallas för. Som namnet avslöjar tränger svett och talg ut ur dessa porer liksom hårstrån.

Pormaskar är vanligast i ansiktet, på bröstet och på rygg och axlar. Det beror på att det finns många talgkörtlar koncentrerat på dessa områden.

Svarta och vita pormaskar.

När man talar om pormaskar brukar man tala om öppna och sluta pormaskar, eller svarta och vita.

En öppen pormask har en svart prick i mitten. Det svarta misstas ofta för smuts, men är egentligen bara döda hudceller som oxiderat. En stängd pormask har inte oxiderat än och är därför vit till färgen.

Annons

( bildkälla: feel good )

Kläm aldrig pormaskar. 

Det kan vara väldigt frestande att gå loss på pormaskarna framför badrumsspegeln. Men om ditt mål är att slippa de små rackarna är det här helt fel väg att gå för det blir motsatt effekt och talgkörtlarna kan istället stimuleras att producera mera talg.

När du försöker klämma pormaskar är risken stor att talgkörteln kommer till skada och att det bildas en inflammation. Inflammerade pormaskar blir akne. Dessutom riskerar du att få ärr.

( bildkälla: photostock )

Annons

Detta kan du göra för att hjälpa till att minimera pormaskar.

Var noga med din ansiktsrengöring.

Det är vanligt att personer med pormaskar och akne är överdrivet noga ned att tvätta ansiktet. Men som tidigare nämnt: pormaskar och akne beror inte på att din hy är smutsig. Tvärtom kan för mycket tvättande irritera huden och förvärra tillståndet och stimulera till mer talgproduktion. Tvätta ansiktet en till två gånger om dagen. Använd också en mild tvål som inte rubbar pH-balansen eller torkar ut huden och glöm ej ansiktsvatten.

Var noga med peeling och en djuprengörande ansiktsmask. 

Ett sätt att skala fram ny, fräsch hud är genom peeling. I dag finns det många kemiska peelingar som skonsamt tar bort döda hudceller. Det här förhindrar yttorrhet, ett hudtillstånd då huden kan vara oljig men samtidigt ha en torr hinna. Den torra hinnan hindrar talgen från att tränga ut ur porerna, vilket bidrar till pormaskar och finnar.

Det finns också bra syror som är bra att exfoliera med eftersom de tränger ner djupare i huden. Var noga med att få rätt syra utvald till sig av en hudterapeut.

Feta krämer och produkter med oljor i kan vara komedogena, vilket betyder att de kan täppa till porerna. Om du har fet hy har du dessutom allt fett du behöver. Satsa hellre på att återfukta huden med en fuktkräm.

Annons

Sambandet mellan akne och mat är inte helt klarlagt än, men det finns studier som tyder på att vissa livsmedel ger mer akne. Choklad och mjölk är två exempel, men även gluten

Annons

Ett annat sätt att bli kvitt pormaskar och den bästa är att gå till en professionell behandling hos en auktoriserad hudterapeut. En portömning innebär att hudterapeuten klämmer dina igentäppta porer. Men tänk på att gå till någon som är utbildad och klämmer försiktigt – annars kan du få ärr.

 

 

 

 

Annons

Så återigen Rengöring, peeling och ansiktsmask hjälper till en hälsosam hud.

Kram johanna

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dela på:
Annons
Laddar
https://johannalindbagge.femina.se/beauty/i-am-back-med-tips-med-hur-du-bevarar-din-sommarhy/