<p class="ql-align-center">Hej bästa ni. </p><p class="ql-align-center">Dagarna/veckorna springer iväg och man blir ju ännu mera stressad över att julskyltning tycks böra tidigare och tidigare även om jag älskar julen och allt runt om den.</p><p class="ql-align-center">Hur som helst så är dagarna fyllde med massor av fix, allt från jobb, öppning av butik, hundar och utbildningar och det får man även var tacksam för och i helgen väntar fortsättning på hundspykologiutbildningen och ikväll är jag konferencier för Agria Topklubben. </p><p class="ql-align-center">Ska uppdatera er så småningom om allt som händer nu, men innan jag rusar iväg för kvällens uppdrag så har jag fått frågor på tidigare julrecept som jag bakade så de kommer här i repris till er. </p><p class="ql-align-center"><strong><em>Saffransbullar fyllda med mandelmassa</em></strong></p><p class="ql-align-center"> </p><p class="ql-align-center">Ingredienser för ca 25 bullar<br class="softbreak">Fördeg:<br class="softbreak">5 dl mjölk<br class="softbreak">50 g jäst<br class="softbreak">1 g saffran (två påsar)<br class="softbreak">8,6 dl vetemjöl</p><p class="ql-align-center">Deg<br class="softbreak">150 g rumstempererat smör<br class="softbreak">1,7 dl strösocker<br class="softbreak">2 krm salt<br class="softbreak">5,3 dl vetemjöl</p><p class="ql-align-center">Mandelfyllning:<br class="softbreak">250 g mandelmassa<br class="softbreak">2 msk strösocker<br class="softbreak">1 tsk vaniljsocker<br class="softbreak">120 g rumstempererat smör</p><p class="ql-align-center">Pensling och topping:<br class="softbreak">1 st ägg<br class="softbreak">mandelspån<br class="softbreak">pärlsocker</p><p class="ql-align-center">Saffransdeg: Börja med att göra en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt. Lös upp jästen i lite av vätskan, häll i resterande vätska och mjölet. Kör i maskin i 5 minuter. Låt sedan degen vila i 20 minuter.</p><p class="ql-align-center">Blanda i resterande ingredienser i degen och kör på mellanhastighet tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna.</p><p class="ql-align-center">Låt degen vila under en duk i ca 30 minuter så att den släpper sin spänning.</p><p class="ql-align-center">Mandelfyllning: Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.</p><p class="ql-align-center">Kavla ut degen, ca 45 x 70 cm cirka 0,5 cm tjock. Bred ut fyllningen jämt över degen.</p><p class="ql-align-center">Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör nystan genom att snurra dem runt två fingrar och vika in degänden under i mitten. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.</p><p class="ql-align-center">Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 h.</p><p class="ql-align-center">Sätt ugnen på 200 grader, pensla med ägg och strö över mandelspån och pärlsocker och grädda mitt i ugnen tills de är vackert gräddade.</p><p class="ql-align-center"><span style="background-color: rgb(255, 255, 255);">Baka bullarna redan nu och frys in så slipper ni stressen vid Jul.</span></p><p class="ql-align-center"> _____________________________________________</p><p class="ql-align-center"><strong><em>Saffranscheescake </em></strong><strong style="background-color: rgb(255, 255, 255);"><em>( 10 bitar )</em></strong></p><p class="ql-align-center"> </p><p class="ql-align-center"> <br class="softbreak"></p><p class="ql-align-center"><strong>Du behöver</strong></p><p class="ql-indent-1 ql-align-center">100 g smör eller margarin</p><p class="ql-indent-1 ql-align-center">175 g pepparkakor</p><p class="ql-align-center"><strong>Fyllning:</strong></p><p class="ql-align-center">0.5 g saffran (1 kuvert)</p><p class="ql-align-center">1 st sockerbit</p><p class="ql-align-center">500 g kesella gourmet</p><p class="ql-align-center">1 dl strösocker</p><p class="ql-align-center">4 st ägg</p><p class="ql-align-center">Smält smöret och krossa pepparkakorna, gärna i matberedare. Blanda smör och pepparkakssmulor.</p><p class="ql-align-center">Lägg ett bakpapper i botten av en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck ut smulorna i formen och låt den stå kallt i 30 minuter.</p><p class="ql-align-center">Stöt saffranet med en sockerbit i en mortel. Rör ihop kesella, saffran och socker.</p><p class="ql-align-center">Vispa i äggen ett i taget och häll smeten i formen. Grädda i ca 30 minuter på 200 grader. Låt svalna och stå i kyl i minst 2 timmar före servering så att den stelnar. Servera med frukt eller bär.</p><p class="ql-align-center">Denna är livsfarligt god och kan varmt rekommenderas.</p><p class="ql-align-center">______________________________________</p><p class="ql-align-center"><br></p><p class="ql-align-center"><br class="softbreak"></p>