<p class="ql-align-center">Hej kära vänner. </p><p class="ql-align-center">Här kommer lite mera favoriter i repris gällande goda recept att baka till Jul. </p><p class="ql-align-center"><strong><em>Pepparkaka med glasyr </em></strong></p><p class="ql-align-center"> </p><p class="ql-align-center">Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en rund eller avlång brödform, ca 1,5 liter (för 1 kaka).</p><p class="ql-align-center">Du behöver: </p><p class="ql-align-center">3 dl vetemjöl</p><p class="ql-align-center">1 1/2 dl strösocker</p><p class="ql-align-center">1 tsk kanel</p><p class="ql-align-center">1 tsk malda nejlikor</p><p class="ql-align-center">1 tsk malen ingefära</p><p class="ql-align-center">1 tsk bikarbonat</p><p class="ql-align-center">100 g smör</p><p class="ql-align-center">1 dl grädde</p><p class="ql-align-center">1 dl mjölk</p><p class="ql-align-center">1/2 dl sirap</p><p class="ql-align-center">2 msk lingonsylt</p><p class="ql-align-center">Gör såhär: </p><p class="ql-align-center">Blanda alla torra ingredienser i en bunke.</p><p class="ql-align-center">Smält smöret. Rör ner smöret och resten av ingredienserna. Ska inte vispas, endast röras om så att allt blandas väl. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter.</p><p class="ql-align-center">Dekorera med bär och glasyr.</p><p class="ql-align-center">Till glasyr behöver du:1 äggvita</p><p class="ql-align-center">4 dl florsocker</p><p class="ql-align-center">1 tsk ättiksprit (12 %)</p><p class="ql-align-center">Rör ihop äggvita, florsocker och ättikssprit. Använd gärna elvisp.</p><p class="ql-align-center">Lägg kristyren i spritspåse och dekorera kakan.</p><p class="ql-align-center"><strong><em>Till vänster ser ni Vaniljpannacotta och till höger ser ni Chokladpannacotta. </em></strong></p><p class="ql-align-center"> </p><p class="ql-align-center">Vaniljpannacotta ( 6 personer )</p><p class="ql-align-center">Du behöver – </p><p class="ql-align-center">Gelatinblad 2 st, Vaniljstång 1 st, Vispgrädde 3 dl, Strösocker 1 dl, Gräddfil 3 dl.</p><p class="ql-align-center">Gör såhär – </p><p class="ql-align-center">Blötlägg gelatinbladen 5 min. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, vaniljfrön och socker. Rör ner gelatinet och sedan gräddfilen. Häll upp i glas och låt stelna i kyl ca 3 tim. Dekorera med lite med att strö på lite kanel, bär och mynta.</p><p class="ql-align-center"><strong><em>Chokladpannacotta ( 6 personer )</em></strong></p><p class="ql-align-center">Du behöver –</p><p class="ql-align-center">4,5 dl vispgrädde, 150 g mjölkchoklad, 2,25 gelatinblad</p><p class="ql-align-center">Gör såhär – </p><p class="ql-align-center">Blötlägg gelatinet i ett glas med kallt vatten i ca 5 min. Värm grädden till nästan kokpunkt, lägg i choklad så den smälter ihop med grädden. Stäng av värmen och tillsätt gelatinet, rör om tills gelatinet har löst upp sig. Häll upp blandningen i fina serveringsglas och låt glasen stå i kylen i 30-35 min. Dekorera med vit riven choklad, bär och mynta.</p><p class="ql-align-center"><strong><em>Vaniljhjärtan ( 15 st )</em></strong></p><p class="ql-align-center"> </p><p class="ql-align-center">Du behöver –</p><p class="ql-align-center">200g smör, 1 1/4 dl socker, 4.5 dl vetemjöl,</p><p class="ql-align-center">Vaniljkräm till fyllning: 2 dl grädde, 2 ägg, 0.5 dl socker, 2 tsk maizena majsmjöl, 0,5 vaniljstång, 1 tsk smör</p><p class="ql-align-center">1 dl florsocker att pudra med</p><p class="ql-align-center">Gör såhär –</p><p class="ql-align-center">Skär fettet i tärningar. Blanda hastigt ihop mördegen (enklast i en matberedare). Slå in degen i plastfilm och kyl den i frysen 20 minuter så går den lättare att kavla ut.</p><p class="ql-align-center">Gör under tiden vaniljkrämen. Rör ihop 2 matskedar grädde med gulor, strösocker och maizenamjöl i en bunke. Ställ åt sidan.</p><p class="ql-align-center">Skär upp och skrapa ur fröna ur vaniljstången till en kastrull. Häll i grädden och vaniljstången och koka upp. Vispa ned den varma grädden i ägguleblandningen (vispa kraftigt). Häll tillbaka allt i kastrullen, sätt på en medelvarm platta eller vattenbad och låt vaniljkrämen tjockna under omrörning – OBS den får inte koka då spricker den – efterhand som vaniljkrämen blir varmare så tjocknar den tills den är som kräm i konsistensen. Tillsätt smöret, häll tillbaka krämen i bunken och kyl krämen. Ta av från värmen och häll upp krämen i en annan bunke. Annars kan eftervärmen göra att krämen spricker.</p><p class="ql-align-center">Sätt ugnen på 200 grader. Smörj hjärtformarna med lite matfett. Sedan är det dags att kavla ut mördegen och få ihop vaniljhjärtanen.</p><p class="ql-align-center">Placera ut hjärtformarna så tätt som möjligt ihop (vänd på dem lite så kan du pussla ihop dem så det inte blir så mycket utrymme mellan dem), förslagsvis i en rektangel på tre gånger fem hjärtan.</p><p class="ql-align-center">Dela degen i två delar.</p><p class="ql-align-center">Kavla ut botten till hjärtanen på mjölat bakbord eller på smörpapper till en rektangulär platta cirka 20 x 35 cm. Rulla upp degen på kaveln och täck hjärtanformarna. Tryck ut degen försiktigt i formarna.</p><p class="ql-align-center">Skär bort deg som är utanför formarna. Spritsa eller klicka ut några matskedar vaniljkräm i varje vaniljhjärta.</p><p class="ql-align-center">Kavla ut resten av mördegen och lägg som ett lock. Du kan stansa ett hål ca 2 cm diameter i mitten om du vill. Skär bort deg som är utanför formarna.</p><p class="ql-align-center">Ställ formarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Stjälp upp kakorna försiktigt medan de är varma. Låt dem kallna. Sikta florsocker över dina vaniljhjärtan och servera dem.</p><p class="ql-align-center">Vaniljhjärtan förvaras helst i kylen. Vid servering plocka fram dem och låt bli rumsvarma.</p><p class="ql-align-center">Må så gott sålänge så hörs vi lite senare igen.</p><p class="ql-align-center">Varma kramar Johanna</p><p class="ql-align-center"><br></p><p class="ql-align-center"><br class="softbreak"></p>