Hej kära vänner. Idag har det varit Stockholm Beauty Week och jag tycker de har skött det bra att de har kunnat genomföra det trots dessa Corona tider. Mycket bra! Hann ej dokumentera så mycket idag men ska dit imorgon igen och då ger jag er feedback. Men en annan sak jag vill ta upp som jag hörde på radion när jag åkte hem i bilen är något som jag tycker var väldigt bra och som jag ock säkert så många andra också har undrat över och som nog återkommer nu när vi går mot jultider..... Så låt oss reda ut lite begrepp! Vad är skillnaden mellan mandariner, clementiner, satmusas och tangerin ? Så här kommer din orange citrusguidning. ( källa: ICA.se ) Satsumas - en syrlig rackare Satsumas kommer ursprungligen från Satsumaområdet i Japan. Den har en något syrligare smak än clementinen och ett tunnare skal som skiftar i grönt även när frukten är mogen. Säsong: september-januari från spanien. Under april-maj importerar vi från Sydamerika och Sydafrika. Tips! Välj satsumas om du är en sån som gillar syrligt. Clementin - söt och kärnfri Clementinen är en saftig citrusfrukt med söt och frisk smak. Den är nästan kärnfri och har ett tjockare skal. Att vi förknippar clementinen med jul är kvarleva från när den endast importerades från Sydeuropa under vinterhalvåret. Den clementinsort vi allra oftast förknippar med julen är Clamenules. Säsong: oktober-december från Spanien, under juni-juli från Sydamerika och Sydafrika. Tangerin - smakrik och kärnfri Tangeriner är sorter som uppkommit genom att korsa olika småcitrus (clementin, satsumas och tangerin) med andra citrusfrukter, till exempel grapefrukt och apelsin. Samma sort kan ha olika namn beroende på var den tagits fram. Säsong: januari-april från Sydeuropa och augusti-september från Sydafrika. Mandarin - engelska för småcitrus Det är inte helt klarlagt var småcitrusens ursprung ligger, troligast är från sydvästra Kina, där de odlats i flera tusen år. Det som stärker denna teori är det engelska samlingsnamnet för småcitrus, Mandarin. Mandarin kallades de kejserliga ämbetsmännen som gick klädda i orange dräkt, samma orangea färg som de välfärgade frukterna. Mandarin benämns fortfarande de konserverade satsumasklyftor som säljs på burk, eller den juice som gjorts på småcitrus. Att man använder satsumas är för att de nästan alltid är kärnfria. Så gå efter tycke och smak helt enkelt men detta är till lite hjälp för er vid fruktavdelningen. Kram johanna