Hej kära vänner. Hoppas ni har det bra. Sitter i bilen på väg till Örebro nu efter en fantastisk fredag med jobb och en spännande Idolkväll. Utlovade lite mer favoriter på recept nu till jul och advent så här kommer lite repris på favoriter som är försvinnande gott. Så håll till godo. Pepparkaka med glasyr Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en rund eller avlång brödform, ca 1,5 liter (för 1 kaka). Du behöver: 3 dl vetemjöl 1 1/2 dl strösocker 1 tsk kanel 1 tsk malda nejlikor 1 tsk malen ingefära 1 tsk bikarbonat 100 g smör 1 dl grädde 1 dl mjölk 1/2 dl sirap 2 msk lingonsylt Gör såhär: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret. Rör ner smöret och resten av ingredienserna. Ska inte vispas, endast röras om så att allt blandas väl. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter. Dekorera med bär och glasyr. Till glasyr behöver du: 1 äggvita 4 dl florsocker 1 tsk ättiksprit (12 %) Rör ihop äggvita, florsocker och ättikssprit. Använd gärna elvisp. Lägg kristyren i spritspåse och dekorera kakan. Till vänster ser ni Vaniljpannacotta och till höger ser ni Chokladpannacotta. Vaniljpannacotta ( 6 personer ) Du behöver – Gelatinblad 2 st, Vaniljstång 1 st, Vispgrädde 3 dl, Strösocker 1 dl, Gräddfil 3 dl. Gör såhär – Blötlägg gelatinbladen 5 min. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, vaniljfrön och socker. Rör ner gelatinet och sedan gräddfilen. Häll upp i glas och låt stelna i kyl ca 3 tim. Dekorera med lite med att strö på lite kanel, bär och mynta. Chokladpannacotta ( 6 personer ) Du behöver – 4,5 dl vispgrädde, 150 g mjölkchoklad, 2,25 gelatinblad Gör såhär – Blötlägg gelatinet i ett glas med kallt vatten i ca 5 min. Värm grädden till nästan kokpunkt, lägg i choklad så den smälter ihop med grädden. Stäng av värmen och tillsätt gelatinet, rör om tills gelatinet har löst upp sig. Häll upp blandningen i fina serveringsglas och låt glasen stå i kylen i 30-35 min. Dekorera med vit riven choklad, bär och mynta. Vaniljhjärtan ( 15 st ) Du behöver – 200g smör, 1 1/4 dl socker, 4.5 dl vetemjöl, Vaniljkräm till fyllning: 2 dl grädde, 2 ägg, 0.5 dl socker, 2 tsk maizena majsmjöl, 0,5 vaniljstång, 1 tsk smör 1 dl florsocker att pudra med Gör såhär – Skär fettet i tärningar. Blanda hastigt ihop mördegen (enklast i en matberedare). Slå in degen i plastfilm och kyl den i frysen 20 minuter så går den lättare att kavla ut. Gör under tiden vaniljkrämen. Rör ihop 2 matskedar grädde med gulor, strösocker och maizenamjöl i en bunke. Ställ åt sidan. Skär upp och skrapa ur fröna ur vaniljstången till en kastrull. Häll i grädden och vaniljstången och koka upp. Vispa ned den varma grädden i ägguleblandningen (vispa kraftigt). Häll tillbaka allt i kastrullen, sätt på en medelvarm platta eller vattenbad och låt vaniljkrämen tjockna under omrörning – OBS den får inte koka då spricker den – efterhand som vaniljkrämen blir varmare så tjocknar den tills den är som kräm i konsistensen. Tillsätt smöret, häll tillbaka krämen i bunken och kyl krämen. Ta av från värmen och häll upp krämen i en annan bunke. Annars kan eftervärmen göra att krämen spricker. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj hjärtformarna med lite matfett. Sedan är det dags att kavla ut mördegen och få ihop vaniljhjärtanen. Placera ut hjärtformarna så tätt som möjligt ihop (vänd på dem lite så kan du pussla ihop dem så det inte blir så mycket utrymme mellan dem), förslagsvis i en rektangel på tre gånger fem hjärtan. Dela degen i två delar. Kavla ut botten till hjärtanen på mjölat bakbord eller på smörpapper till en rektangulär platta cirka 20 x 35 cm. Rulla upp degen på kaveln och täck hjärtanformarna. Tryck ut degen försiktigt i formarna. Skär bort deg som är utanför formarna. Spritsa eller klicka ut några matskedar vaniljkräm i varje vaniljhjärta. Kavla ut resten av mördegen och lägg som ett lock. Du kan stansa ett hål ca 2 cm diameter i mitten om du vill. Skär bort deg som är utanför formarna. Ställ formarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Stjälp upp kakorna försiktigt medan de är varma. Låt dem kallna. Sikta florsocker över dina vaniljhjärtan och servera dem. Vaniljhjärtan förvaras helst i kylen. Vid servering plocka fram dem och låt bli rumsvarma. Må så gott sålänge så hörs vi imorgon igen. Varma kramar Johanna