Hej kära vänner. Hoppas ni har det bra. Snart är det första advent och här kommer lite baktips till det:) Denna ljuvligt god saffranscheescake har jag skrivit om tidigare om den måste ni bara prova att göra. En stor favorit! Likaså den goda mjuka pepparkakan.... Och nu till lite fler recept.... Till vänster ser ni Vaniljpannacotta och till höger ser ni Chokladpannacotta. Vaniljpannacotta ( 6 personer ) Du behöver - Gelatinblad 2 st, Vaniljstång 1 st, Vispgrädde 3 dl, Strösocker 1 dl, Gräddfil 3 dl. Gör såhär - Blötlägg gelatinbladen 5 min. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, vaniljfrön och socker. Rör ner gelatinet och sedan gräddfilen. Häll upp i glas och låt stelna i kyl ca 3 tim. Dekorera med lite med att strö på lite kanel, bär och mynta. Chokladpannacotta ( 6 personer ) Du behöver - 4,5 dl vispgrädde, 150 g mjölkchoklad, 2,25 gelatinblad Gör såhär - Blötlägg gelatinet i ett glas med kallt vatten i ca 5 min. Värm grädden till nästan kokpunkt, lägg i choklad så den smälter ihop med grädden. Stäng av värmen och tillsätt gelatinet, rör om tills gelatinet har löst upp sig. Häll upp blandningen i fina serveringsglas och låt glasen stå i kylen i 30-35 min. Dekorera med vit riven choklad, bär och mynta. Vaniljhjärtan ( 15 st ) Du behöver - 200g smör, 1 1/4 dl socker, 4.5 dl vetemjöl, Vaniljkräm till fyllning: 2 dl grädde, 2 ägg, 0.5 dl socker, 2 tsk maizena majsmjöl, 0,5 vaniljstång, 1 tsk smör 1 dl florsocker att pudra med Gör såhär - Skär fettet i tärningar. Blanda hastigt ihop mördegen (enklast i en matberedare). Slå in degen i plastfilm och kyl den i frysen 20 minuter så går den lättare att kavla ut. Gör under tiden vaniljkrämen. Rör ihop 2 matskedar grädde med gulor, strösocker och maizenamjöl i en bunke. Ställ åt sidan. Skär upp och skrapa ur fröna ur vaniljstången till en kastrull. Häll i grädden och vaniljstången och koka upp. Vispa ned den varma grädden i ägguleblandningen (vispa kraftigt). Häll tillbaka allt i kastrullen, sätt på en medelvarm platta eller vattenbad och låt vaniljkrämen tjockna under omrörning - OBS den får inte koka då spricker den - efterhand som vaniljkrämen blir varmare så tjocknar den tills den är som kräm i konsistensen. Tillsätt smöret, häll tillbaka krämen i bunken och kyl krämen. Ta av från värmen och häll upp krämen i en annan bunke. Annars kan eftervärmen göra att krämen spricker. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj hjärtformarna med lite matfett. Sedan är det dags att kavla ut mördegen och få ihop vaniljhjärtanen. Placera ut hjärtformarna så tätt som möjligt ihop (vänd på dem lite så kan du pussla ihop dem så det inte blir så mycket utrymme mellan dem), förslagsvis i en rektangel på tre gånger fem hjärtan. Dela degen i två delar. Kavla ut botten till hjärtanen på mjölat bakbord eller på smörpapper till en rektangulär platta cirka 20 x 35 cm. Rulla upp degen på kaveln och täck hjärtanformarna. Tryck ut degen försiktigt i formarna. Skär bort deg som är utanför formarna. Spritsa eller klicka ut några matskedar vaniljkräm i varje vaniljhjärta. Kavla ut resten av mördegen och lägg som ett lock. Du kan stansa ett hål ca 2 cm diameter i mitten om du vill. Skär bort deg som är utanför formarna. Ställ formarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Stjälp upp kakorna försiktigt medan de är varma. Låt dem kallna. Sikta florsocker över dina vaniljhjärtan och servera dem. Vaniljhjärtan förvaras helst i kylen. Vid servering plocka fram dem och låt bli rumsvarma. Dekorerad Drömrulltårta Du behöver - 3 ägg, 1 1/2 dl socker, 5 msk potatismjöl, 2 msk kakao, 1 tsk bakpulver Fyllning 100 g smör, 2 dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker, 1 äggula Gör Såhär - Sätt ugnen på 250° C. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver. Vänd ner blandningen i smeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40cm (för 1 tårta). Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt den kallna. Fyllning: Rör smör och florsocker poröst till fyllningen. Tillsätt vaniljsocker. Rör ner äggulan. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den. Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras. Dekorera med glasyr, choklad och lite vinbär. ____________________________________________ Övrigt tips! Jag hade ett fint serveringsfat i tre sektioner på höjden som gick sönder men vet ni vad ni kan göra och egentligen skapa precis vad ni vill. Jo det är att skapa liknande med vackra fat i olika storlekar och sätta på glas som blir som en pelare igenom. I glasen kan ni även lägga dekorationer om ni vill. Enkelt, smart och smidigt! Var rädd om er! Kramar Johanna