Hej kära vänner. Glad första advent på er och jag hoppas ni har haft en mysig sådan. Förutom det vardagliga sysslorna så vet ni ju vid det är laget att jag älskar att baka och självklart blev det den försvinnande goda saffranscheescake´n som är " to die for ". Tog hårrossetter ( köpte på HM Home ) och satt i ljusen. Enkelt och dekorativt. Sedan brukar jag alltid göra saffransbullar fylld med mandelmassa som är så gott men nu fick jag inspiration av min kära och grymt duktiga bloggkollega som ni måste följa Diadonna Hon gör så mycket gott att inspireras av så nu gjorde jag bullarna med med vit choklad med inspiration från Diadonna och mannen verkligen älskade dem så det blev 10 Baggar av 10 möjliga. . Så här kommer receptet från Diadonna: ( slängde in lite kanel också:) Saffransbullar, ca 35 bullar 175 gram smör 5 dl mjölk 2 påsar saffran, 1 gram 1 pkt jäst, 50 gram 14-15 dl vetemjöl 1 ägg 2 1/2 dl socker 1/2 tsk salt Mandelfyllning: 400 gram mandelmassa 200 gram rumstempererat smör 1 msk socker 2 tsk vaniljsocker 200 gram vit choklad (hackad) 4 tsk mortlad kardemumma 1 ägg + några droppar vatten till pensling Beredning: Degen: 1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Dela jästen i en stor bunke. Häll i mjölkblandningen lite i taget och lös upp jästen. Blanda i saffranet i bunken. 2. Tillsätt socker, salt och ägg, blanda. Lägg i mjölet, lite åt gången och knåda ihop till en deg. Arbeta degen i minst 5 minuter i en maskin eller 10 minuter om du knådar för hand. Låt degen kännas en aning klibbig. Jäs i bunken under en kökshandduk i 40 minuter. Fyllningen: 3. Riv mandelmassan och blanda med mjukt smör, socker och vaniljsocker. Får du inte den till en slät fyllning, värm den i mikron i några sekunder. Hacka den vita chokladen och mortla kardemumman, lägg åt sidan så länge. Utbakning: 4. Sätt ugnen på 220 grader. 5. Lägg upp den jästa degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut till två rektangulära plattor. 6. Bre på mandelfyllningen. Strö hackad vit choklad och kardemumma ovanpå. Vik över degen och kavla ut igen. 7. Skär sedan degen i lika breda remsor, ca 2 cm breda. Gör ett snitt i varje remsa ännu en gång dock inte hela vägen. De ska hålla ihop längst upp. Se bild ovan. Tvinna sedan ”byxbenen” utåt och slå en knut. Lägg över på en plåt med smörpapper. Sprängfylld med mandelmassa, vit choklad, kardemumma och jag adderade kanel också. 8. Låt bullarna i minst 60, gärna 2 timmar, under en bakhandduk. 9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och lite vatten. (Strö pärlsocker på om du vill.) Grädda i ca 8 minuter eller tills de är gyllenbruna. Jag tog lite mandelspån också :) In i ugnen tills de får färg. Ta hellre ut dem innan lite innan så de ej blir brända. Kan lova att det blev full pott! Så prova att lägg i lite vit choklad, en stor favorit! Tack Diadonna för inspirationen! Ha en fortsatt fin adventskväll. kramar Johanna