Hej kära vänner. Kom från Trollhättan igår och full fart idag och hjälp säger jag bara att det redan är första advent nu på söndag. Imorgon har jag dessutom lite julinspelning så jag måste hinna fixa en julhörna till det. Men jag måste dela mig av en favorit repris som är så gott till första advent och det är följande nedan som jag alltid brukar baka. Saffranscheescake ( 10 bitar ) Du behöver 100 g smör eller margarin 175 g pepparkakor Fyllning: 0.5 g saffran (1 kuvert) 1 st sockerbit 500 g kesella gourmet 1 dl strösocker 4 st ägg Smält smöret och krossa pepparkakorna, gärna i matberedare. Blanda smör och pepparkakssmulor. Lägg ett bakpapper i botten av en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck ut smulorna i formen och låt den stå kallt i 30 minuter. Stöt saffranet med en sockerbit i en mortel. Rör ihop kesella, saffran och socker. Vispa i äggen ett i taget och häll smeten i formen. Grädda i ca 30 minuter på 200 grader. Låt svalna och stå i kyl i minst 2 timmar före servering så att den stelnar. Servera med frukt eller bär. Saffransbullar fyllda med mandelmassa Ingredienser för ca 25 bullar Fördeg: 5 dl mjölk 50 g jäst 1 g saffran (två påsar) 8,6 dl vetemjöl Deg 150 g rumstempererat smör 1,7 dl strösocker 2 krm salt 5,3 dl vetemjöl Mandelfyllning: 250 g mandelmassa 2 msk strösocker 1 tsk vaniljsocker 120 g rumstempererat smör Pensling och topping: 1 st ägg mandelspån pärlsocker Saffransdeg: Börja med att göra en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt. Lös upp jästen i lite av vätskan, häll i resterande vätska och mjölet. Kör i maskin i 5 minuter. Låt sedan degen vila i 20 minuter. Blanda i resterande ingredienser i degen och kör på mellanhastighet tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna. Låt degen vila under en duk i ca 30 minuter så att den släpper sin spänning. Mandelfyllning: Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning. Kavla ut degen, ca 45 x 70 cm cirka 0,5 cm tjock. Bred ut fyllningen jämt över degen. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör nystan genom att snurra dem runt två fingrar och vika in degänden under i mitten. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 h. Sätt ugnen på 200 grader, pensla med ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda sedan mitt i ugnen tills de är vackert gräddade. ( ca 10 min ) Såååå goda jag lovar er! Älskar att baka som är bara så mysigt och speciellt till Julen. Kramar Johanna