Hej kära vänner. Nu rusar tiden iväg till Jul och jag har lovat lite mer Julbakstips till er och här kommer en stor favorit som är försvinnande god. ( bilder tagna av Stephanie Sifvert) Saffranscheescake ( 10 bitar ) Du behöver 100 g smör eller margarin 175 g pepparkakor Fyllning: 0.5 g saffran (1 kuvert) 1 st sockerbit 500 g kesella gourmet 1 dl strösocker 4 st ägg Smält smöret och krossa pepparkakorna, gärna i matberedare. Blanda smör och pepparkakssmulor. Lägg ett bakpapper i botten av en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck ut smulorna i formen och låt den stå kallt i 30 minuter. Stöt saffranet med en sockerbit i en mortel. Rör ihop kesella, saffran och socker. Vispa i äggen ett i taget och häll smeten i formen. Grädda i ca 30 minuter på 200 grader. Låt svalna och stå i kyl i minst 2 timmar före servering så att den stelnar. Servera med frukt eller bär. ' Saffransbullar fyllda med mandelmassa Ingredienser för ca 25 bullar Fördeg: 5 dl mjölk 50 g jäst 1 g saffran (två påsar) 8,6 dl vetemjöl Deg 150 g rumstempererat smör 1,7 dl strösocker 2 krm salt 5,3 dl vetemjöl Mandelfyllning: 250 g mandelmassa 2 msk strösocker 1 tsk vaniljsocker 120 g rumstempererat smör Pensling och topping: 1 st ägg mandelspån pärlsocker Saffransdeg: Börja med att göra en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt. Lös upp jästen i lite av vätskan, häll i resterande vätska och mjölet. Kör i maskin i 5 minuter. Låt sedan degen vila i 20 minuter. Blanda i resterande ingredienser i degen och kör på mellanhastighet tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna. Låt degen vila under en duk i ca 30 minuter så att den släpper sin spänning. Mandelfyllning: Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning. Kavla ut degen, ca 45 x 70 cm cirka 0,5 cm tjock. Bred ut fyllningen jämt över degen. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör nystan genom att snurra dem runt två fingrar och vika in degänden under i mitten. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 h. Sätt ugnen på 200 grader, pensla med ägg och strö över mandelspån och pärlsocker och grädda mitt i ugnen tills de är vackert gräddade. ____________________________________________ Baka bullarna redan nu och frys in så slipper ni stressen vid Jul. Varma kramar Johanna