Hej kära vänner. Hoppas allt är bra med er. Idag har det ju fettisdagen och visste ni att vi enligt källor från ICA att vi under hela säsongen hinner vi med runt 50 miljoner semlor i Sverige! Fettisdagen betyder fet tisdag och är en av de mest firade matdagar då det äts semlor i nästan varje svenskt hem. Jag är inte jätteförtjust i semlor och gillar helst små semlor och har även ett favorit recept som är Semmelkladdkaka i långpanna som ni får receptet av nedtill. Visste ni att firandet av fettisdagen kommer från den kristna högtiden fastlagen då man inför 40 dagars fasta innan påsk åt upp sig ordentligt. Under fastan skulle man leva spartanskt, inte äta kött eller frossa på något annat sätt, så det gällde att festa till det ordentligt på fettisdagen. Semlor har vi ätit på fastlagsdagen sedan medeltiden så det har ätits mycket semlor genom åren. Här kommer iallafall ett gott recept ( från ICA ) som tar dig ca 30 minuter att göra gällande Semlor. Om kladdkakaka är din favoritkaka, då kommer du här hitta en ny favorit. Kladdkaka med smak av semla är så god att du inte vill sluta äta. De klassiska semmelsmakerna i kladdkakan får du av mandelmjöl och kardemumma. Toppingen med vispgrädde och rostad mandel och lite sött florsocker gör semmelkladdkakan komplett. Du behöver: 375 g smör 3 tsk hela kardemummakärnor 7 dl mandelmjöl (7 dl motsvarar ca 300 g) 7 1/2 dl strösocker 4 1/2 dl vetemjöl 3 tsk vaniljsocker 1/2 tsk salt 9 ägg Till garnering: 3 dl vispgrädde 1 msk florsocker Gör såhär: Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret och låt det svalna. Mortla kardemumman. Blanda mandelmjöl, kardemumma, socker, vetemjöl, vaniljsocker och salt i en bunke. Rör ner äggen. Tillsätt smöret och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en bakpappersklädd eller smord och mjölad långpanna, ca 40 x 30 cm. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna. Ställ gärna i kylen en stund så blir den fastare. Till garnering: Vispa grädden och fyll i en spritspåse med stjärntyll och spritsa på kakan. Pudra med florsocker. Strö gärna över grovhackade, saltade eller naturella mandlar. Kladdkakan går utmärkt att frysa (utan grädden). Gofika är aldrig fel och älskar att baka! Kramar Johanna